Sejur in Iordania - Aqaba

Sejur in Iordania – Aqaba

Aqaba este singurul oraș de coastă din Iordania, are 12 km de țărm la Marea Roșie și, datorită climei, este destinația perfectă pentru un sejur la plajă, atunci când în România se face din ce în ce mai frig. Turiștii se bucură de un zbor direct din București, cu durata de două ore și jumătate; un zbor scurt, comparativ cu alte destinații exotice, dar și din Europa. Orașul Aqaba se află între Asia și Africa, iar datorită amplasării sale, din orașul și din golful cu același nume, puteți vedea simultan, în relativă apropiere, Egiptul, Israelul și Arabia Saudită.

Aqaba din Bucuresti

 

În Tala Bay, zona de plajă și de hoteluri, aflată la 20 km sud față de oraș, puteți vizita magazine și restaurante tradiționale, specifice zonei. Puteți degusta mansaf, un fel de mâncare cu carne de miel gătită în iaurt, knafef, un desert cu cataif, sau binecunoscutele baclavale, dar după o rețetă specific iordaniană. Tot aici există băi turcești de aburi, hammam, construite în secolul al patrulea al erei noastre.

Marea Roșie, cu coloritul ei și cu diversitatea faunei și a florei, este ofertantă pentru turiștii atrași de sporturi maritime și activități precum diving, snorkeling. Excursiile maritime pe vapoare cu fundul de sticlă sunt foarte atractive, oferindu-vă oportunitatea de a admira astfel peisajele submarine și peștii colorați.

Wadi Rum, sau Valea Lunii, este tăiată în granit, cea mai mare vale din Iordania, locul unde s-au filmat scenele în deșert din filmul Lawrence al Arabiei. Zona este recunoscută pentru tururi de jeep safari, înnoptare în tabere de corturi în deșert, plimbări cu cămila și cu cai de rasă arabă, ascensiuni pe stânci. Camp Hasan Zawaideh este cea mai cunoscută posibilitate de cazare, o tabără de corturi luxoase, o afacere de familie înființată de patru frați, localnici din Wadi Rum.

 

Din Aqaba se organizează excursii la Marea Moartă, o zonă recunoscută pentru beneficiile sale medicale. Acestea sunt datorate atât mării, cât și lipsei alergenilor din atmosferă, prezenței scăzute a radiațiilor ultraviolete și presiunii atmosferice crescute. Este o zonă foarte potrivită pentru climatoterapie, helioterapie, talasoterapie. Pe țărmul iordanian al Mării Moarte există hoteluri luxoase, resorturi internaționale, iar șoseaua este cea mai joasă din lume, situată la 393 metri sub nivelul mării.

 

Alte destinații pe care le puteți vizita plecând în excursii din Aqaba sunt Muntele Nebo și Betania, obiective încărcate de semnificații istorice și religioase. Muntele Nebo, cu o altitudine de aproximativ 700 de metri, este menționat în Biblie ca fiind locul de unde Moise a putut vedea Pământul Făgăduit de Dumnezeu, iar apoi a murit. Priveliștea asupra Cisiordaniei, de-a lungul râului Iordan, este fascinantă: se poate vedea orașul Ierihon și chiar Ierusalimul. Betania, monument UNESCO, este considerat a fi locul unde Isus a fost botezat de Ioan Botezătorul. Zonele sunt bogate în vestigii arheologice și religioase, biserici și bazilici din cele mai vechi timpuri, fascinante pentru toti turiștii.

 

Orașul Petra, o destinație cu totul deosebită, reprezintă atracția principală pentru pasionații de cultură și istorie. Ingeniozitatea localnicilor antici care știau să controleze rezervele de apă, creând o oază artificială, îi uimește în egală măsură pe arheologi si pe turiști. Zona a fost locuită încă din perioada anului 7000 înaintea erei noastre.

 

Orașul s-a dezvoltat începând cu secolul al patrulea înaintea erei noastre, iar mânăstirea, cel mai mare monument din Petra și imaginea emblematică a orașului, cu coloanele sale mărețe realizate în piatră, datează din primul secol înaintea erei noastre.

  

Deși considerată poate o destinație semi-exotică și îndrăzneață, Iordania se află la scurtă distanță de noi, este un loc sigur pentru turiști și reprezintă o experiență unică, o combinație între vacanța la plajă care ne lipsește în perioada de toamnă și sejurul cultural, cu obiective istorice încărcate de semnificații profunde, admirate și venerate de oameni din întreaga lume.

 

Aqaba din Bucuresti

 

 

Lasa un comentariu