Sejur in Antalya Turcia si in imprejurimi – obiective de vizitat deosebite - charter avion din Craiova

Antalya şi împrejurimi - itinerarii de vis cand iesim din resort!

 

Orașul Antalya are o populație de peste un milion în zona metropolitană, fiind al cincilea oraș ca mărime din Turcia. Este cel mai mare oraș turistic maritim aflat pe riviera turcă, cunoscută și sub numele de Coasta Turcoazului. Fondat în jurul anului 200 înaintea erei noastre, orașul a fost locuit de civilizații diferite, ceea ce a dus la diversitatea monumentelor din patrimoniul istoric și cultural care pot fi vizitate acum.

Dintre monumentele istorice, vă recomandăm să vizitați:

-        Monumentele antice: zidurile orașului, Turnul Hidirlik, Poarta lui Hadrian (construită de romani în secolul al doilea în onoarea împăratului cu același nume), Turnul cu ceas.

-          Karatay Medrese, un seminar teologic musulman construit în anul 1250.

-          Moscheea Kesik Minaret, un vechi templu roman transformat ulterior într-o bazilică bizantină și apoi într-o moschee.

-          Yat Limani, portul care datează din vremea romanilor.

-          Moscheea Yivli Minaret, construită de turcii selgiucizi și decorată în nuanțe de albastru închis și turcoaz. Acest minaret reprezintă simbolul actual al orașului.

-          Biserica Aya Yorgi (Sf. Gheorghe), construită de grecii ortodocși, funcționează la momentul actual ca muzeu care prezintă expoziții de obiecte istorice.

-          Moscheea Ahi Yusuf, construită în anul 1249, una dintre cele mai vechi moschei din Antalya.

-          Mevlevihane, un muzeu dedicat dervișilor și sufismului.

Pe lângă muzeele istorice și etnografice, în Antalya găsiți și un muzeu al jucăriilor, foarte apreciat de turiștii cu copii.

În lunile de vară, în Antalya au loc festivaluri de operă și balet, de muzică și dansuri tradiționale, iar în septembrie are loc festivalul național de film.

Fie că alegeți un sejur chiar în Antalya, fie că alegeți o zonă mai îndepărtată, merită să includeți orașul pe lista destinațiilor de vizitat! Atmosfera tipică orientală, bucătăria specifică, alături de istoria complexă, transformă Antalya în ingredientul necesar pentru vacanța perfectă.

 

Antalya din Craiova Bodrum din Bucuresti Alte destinatii Turcia

 

Districtul Alanya

Capitala districtului Alanya din Turcia este orașul-stațiune cu același nume, aflat la aprox. 130 de km distanță de orașul Antalya. Datorită amplasării sale pe o mică peninsulă, la poalele munților Taurus, orașul Alanya a reprezentat un punct strategic important pentru multe imperii, de-a lungulul istoriei, printre care imperiul Roman, imperiul Bizantin, imperiul Otoman. Toate acestea au lăsat urme în arhitectura și atracțiile istorice ale orașului.

Zidurile Castelului Alanya împrejmuiesc orașul vechi, pe promontoriul înalt care străjuiește orașul modern. Fortificațiie au fost construite, extinse și refăcute, succesiv, de-a lungul perioadelor grecești, romane și bizantine. Pentru a ajunge la ziduri, recomandăm o plimbare cu Telefericul Alanya cu plecare de la plaja Cleopatra. Traseul are 900 de metri și vă oferă o priveliște remarcabilă a mării, a coastei acoperite de pădure, a plajei Cleopatra și a munților Taurus în fundal.

La 11 km de orașul Alanya puteți vizita peștera Dim, în munții Taurus. Ca lungime, este cea de-a doua peșteră din Turcia deschisă vizitatorilor, cu un traseu care pătrunde 360 de metri în peșteră, la o adâncime de 17 metri sub nivelul intrării. Aici întâlniți stalactite și stalagmite impresionante ca dimensiuni și o lagună la nivelul inferior. Temperatura este scăzută în interiorul peșterii, chiar și în mijlocul verii, iar la intrare există o cafenea de unde se poate admira peisajul, platoul și coasta de la poalele munților.

Canionul Sapadere se află la doar 20 de km de orașul Alanya. Există excursii zilnice organizate de operatori de turism locali. Canionul are o lungime de 800 de metri, iar pereții săi ajung la 400 de metri înălțime. Temperatura este scăzută transformând canionul într-un loc plăcut și răcoros, o destinație perfectă pentru zilele calde de vară. La capătul canionului este o mică lagună și o cascadă pentru turiștii care preferă înotul în apa răcoroasă, cu nuanțe de albastru verzui.

Deși situat la o distanță mai mare de Antalya, districtul Alanya este preferat de turiști pentru serviciile bune, pentru prețurile atractive și nu în ultimul rând pentru plajele sale și atracțiile din zonă.

 

Districtul Kemer

Orașul Kemer, capitala districtului cu același nume, se află la o distanță de 60 de km de aeroportul Antalya. Regiunea este muntoasă, cu peisaje superbe și are peste 50 de km de coastă, străjuită de Munții Taurus. Zonele de coastă au plaje și golfuri de diverse mărimi, acoperite cu nisip, dar și cu pietre. Alăturarea mării cu munții și cu pădurile de pin îi conferă districtului Kemer peisaje de neuitat.

Atracția turistică principală a zonei este reprezentată de Parcul Național Beydaglari, cu o suprafață de aproape 35.000 de hectare. Pe lângă obiectivele naturale, în parc sunt incluse așezări antice precum Olympos, Phaselis și Idyros, localități ce datează din epoca pre-otomană, când zona era locuită de avansata civilizație elenistică. Peisajele admirate și traseele parcurse pe lângă ruinele antice transformă vizitarea acestor orașe într-o experiență complexă, în care istoria și civilizația se îmbină cu natura de o manieră cu totul aparte.

Atracțiile naturale ale parcului sunt variate. Focurile naturale de la Yanartaș sunt vizitate de o mulțime de turiști. Acestea sunt determinate de gazul natural care iese la suprafață din formațiunile calcaroase și arde nestins de mii de ani. Legenda Chimerei, monstrul legendar antic cu răsuflare de foc, este întemeiată pe existența acestor focuri naturale. Se pare că zona Yanartaș era cunoscută în atichitate sub denumirea de Muntele Chimerei.

Peștera Beldibi, aflată pe coastă, la o altitudine de 25 de metri, reprezintă de asemenea o atracție turistică celebră. Peștera a fost locuită din preistorie, de mai multe civilizații succesive. Picturile rupestre colorate: oameni, căprioare și alte imagini, oferă detalii despre viața vechilor locuitori.

Traseul Lycian, celebru pentru trekking, străbate regiunea Kemer, mergând de-a lungul coastei vechii provincii istorice Lycia. Lungimea traseului are 500 de km și are marcaje la fiecare 50 – 200 de metri, refăcute periodic de către voluntari. Există zone perfecte pentru plimbare ușoară, iar alte porțiuni se pretează pentru pasionații de mountain bike.

Pe teritoriul parcului natural se găsesc peste 865 de specii de plante, dintre care 25 pot fi admirate doar aici. Printre animalele protejate care trăiesc în zonă se numără capra neagră, râsul și vulturul imperial. Dintre cele 465 de specii de păsări din Turcia, 72 trăiesc în parcul natural.

Îmbinarea diversității frumuseților naturale cu obiectivele istorice și culturale îi conferă unicitate Parcului Național Beydaglari. Gama largă de activități turistice, atât montane, cât și maritime, alături de Parcul Beydaglari, transformă districtul Kemer într-o destinație foarte căutată.

 

Districtul Lara

Zona turistică Lara se află la 20 de minute distanță de aeroportul Antalya și reprezintă o atracție balneoclimaterică. În zona Lara Beach sunt multe hoteluri de lux și tematice, replici ale unor clădiri faimoase din întreaga lume: palatul din Veneția, palatul Topkapi din Istanbul, Palatul Kremlin din Moscova.

Lara Beach este una dintre cele mai întinse și mai populare plaje din Turcia. Are facilități Blue Flag, cluburi de plajă și centre pentru sporturi maritime. Tot aici are loc festivalul internațional anual de artă cu nisip Sandland, inițiat în anul 2006. Sculpturile în nisip se întind pe o suprafață de 7.000-10.000 de metri pătrați și au câte o temă specifică în fiecare an. Ele sunt create pe parcursul a trei săptămâni și realizate astfel încât să reziste un an. Pot fi vizitate chiar și pe parcursul realizării lor și sunt iluminate, astfel încât să poată fi admirate și pe timpul nopții.

Cascada Duden se află la 8 km distanță de Lara Beach, în apropierea aeroportului Antalya. În parcul Duden există locuri de joacă, zone reacreaționale, peluze înverzite pentru picnic, chioșcuri și bănci rustice de lemn. De asemenea, există alei pentru plimbare și piste pentru biciclete.

Districtul Lara, care se mai numește și „Las Vegas-ul Turciei”, este o detsinație perfectă pentru turiștii care caută luxul, confortul, plajele întinse. Festivalul Sandland și cascada Duden reprezintă atracții care completează sejurul perfect.

 

Regiunea Belek

Belek se află în districtul Serik și reprezintă unul dintre centrele turistice principale din Turcia. Aici sunt localizate multe hoteluri de lux, de 4 și 5 stele, precum și multe facilități turistice. Plajele sunt acoperite cu nisip, iar zona orașului cu același nume este cunoscută pentru spa-urile și apele minerale naturale, provenite de la șapte izvoare subterane.

Cascada Kurșunlu nu trebuie ratată! În zonă trăiesc peste 100 de specii de păsări, iar în spatele cascadei există o peșteră foarte populară. Cascada este amplasată într-o superbă pădure de pini, iar zona a fost declarată parc natural protejat.

În zona regiunii Belek se află orașul antic grecesc Perga. Orașul a fost stăpânit de greci, atenieni, perși, romani. Amestecul de culturi conferă ruinelor o importanță semnificativă, iar vizitarea lor este recomandată atât pasionaților de istorie, cât și turiștilor în căutare de obiective interesante. Puteți vizita ruine ale amfiteatrelor, ale stadioanelor antice, ale templelor. Modelele antice de mozaic descoperite la Perga sunt unice în lume, prezentând mituri și personaje antice precum sacrificiul Iphigeniei, Oceanus, Medusa.

În orașul antic Aspendos există cel mai bine păstrat amfiteatru antic. Construit de greci în anul 155, avea inițial 7.000 de locuri și un diametru de 96 de metri. Aici are loc festivalul internațional de operă și balet Aspendos, organizat anual de Opera și baletul de stat din Turcia. Acum, amfiteatrul poate găzdui 20.000 de spectatori pentru spectacole în aer liber.

Belek Beach Park este principala atracție maritimă, o zonă Blue Flag, cu standarde foarte ridicate de curățenie. Există facilități precum dușuri, toalete, vestiare și parcări. Turiștii au la dispoziție o gamă largă de proceduri de balneoterapie în resorturile spa din zonă, cu ape de izvor bogate în minerale și uneori cu apă de mare.

Regiunea Belek este destinația perfectă pentru turiștii care doresc să se relaxeze la facilități de patru și cinci stele, dar și pentru cei care vor să admire minuni ale lumii antice și să se bucure de natura sălbatică.

 

Regiunea Side

Orașul Side se află la 78 de km distanță de Antalya, în districtul Manavgat, iar ruinele orașului antic se găsesc pe o mică peninsulă orientată nord-sud. În orașul antic Side, apeductul roman care datează din secolul al doilea al erei noastre este faimos și spectaculos, având o lungime de 30 de metri și un număr semnificativ de poduri și tuneluri (cu lungimi între 100 și 2260 de metri) foarte bine păstrate.

Side are două plaje întinse, în est și în vest, iar ele sunt foarte diferite. Cea din vest oferă multiple facilități pentru sporturi nautice, scufundări, închirieri de ambarcațiuni. Plaja din est, pe de altă parte, este foarte liniștită, străjuită de ruinele orașului antic, și prin urmare aflată într-o zonă protejată.

Orașul Manavgat se află în apropiere și este străbătut de râul cu același nume. Cascada Manavgat nu trebuie ratată, ea poate fi considerată un adevărat simbol național, fiind reprezentată pe dosul bancnotelor de 5 lire turcești aflate în circulație în perioada 1968-1983. În apropiere se află zone umbroase pentru odihnă și admirarea peisajului. La 12 km în amonte de cascadă se află barajul Oymapinar care formează un lac artificial spectaculos, iar în apropierea sa este peștera Tilkier, formată parțial în roci calcaroase.

Canionul Koprulu aflat în parcul natural cu același nume reprezintă o adevărată atracție pentru toți turiștii. Este săpat de râul cu același nume și se întinde pe o lungime de 14 km. În apropierea canionului se află restaurante care servesc păstrăv proaspăt, iar pentru cei dornici de aventură există tururi de rafting pe râu.

Orașul Side și regiunea înconjurătoare vă oferă destule motive să alegeți această destinație și îndeplinesc toate condițiile pentru un sejur pe toate gusturile: de la sporturi nautice la ruine antice și minuni ale naturii.

 

Antalya din Craiova Bodrum din Bucuresti Alte destinatii Turcia

 

 

Lasa un comentariu