Vacanta in Creta - recomandarile noastre pentru un concediu minunat!

 

Sejur in Creta - o insula de vis

 

Creta este locul superlativelor: cea mai mare insulă din Grecia și centrul primei civilizații avansate din Europa. Modernitatea se împletește cu istoria, ruinele antice cu tavernele cochete contemporane, plajele superbe cu munții spectaculoși. O destinație foarte căutată de turiști din toată lumea, Creta este un loc potrivit pentru toate tipurile de vacanțe!

 

5 orașe antice și moderne din Creta care trebuie vizitate!

 

Heraklion

Cel mai mare oraș din Creta și capitala insulei, Heraklion nu trebuie ratat! Puteți vizita portul, fortul venețian Koules, muzeul de istorie naturală și pe cel de arheologie. Orașul vechi este pietonal și reprezintă un loc perfect pentru plimbare, cu bazilici vechi, cu terase cochete, monumente, statui și fântâni arteziene. Heraklion este locul nașterii pictorului renascentist El Greco și al scriitorului modernist Nikos Kazantzakis, creatorul personajului de neuitat Zorba Grecul.

 

Orașul antic Knossos – cel mai vechi oraș din Europa

Locuit încă din perioada anului 7000 înaintea erei noastre, Knossosul este fascinant în egală măsură pentru cercetătorii istorici și pentru turiștii curioși. Ruinele palatului sunt impresionante, mai ales cu gândul la legenda regelui Minos și a minotaurului.

 

Rethymno

Este un oraș viu, plăcut, situat în nordul insulei, între Heraklion și Chania. Recomandăm plimbări prin orașul vechi unde puteți vizita portul venețian, fântâna Rimodi care datează din secolul al XV-lea și a cărei apă este încă bună de băut și Porta Goura (Marea Poartă), singura structură din vechile ziduri de apărare. Muzeul de artă folclorică este un obiectiv turistic deosebit, cu ateliere reconstituite. De asemenea, recomandăm vizitarea cetății Fortezza, construită de venețieni în secolul al XVI-lea. 

 

Creta din Bucuresti Lefkada din Bucuresti Alte destinatii Grecia

 

Argiroupoli

Aflat în apropierea lui Rethymno, micul oraș Argiroupoli este construit printre cascade naturale. Peisajul este superb, admirați căderile de apă și vă bucurați de produsele culinare tradiționale la restaurantele construite printre cascade.

 

Chania

Locuit fără întrerupere încă din zona neolitică, orașul Chania a trecut prin epoci diferite, fiecare lăsându-și amprenta asupra clădirilor. A fost locuit pe rând de civizilizația minoică, doriană, de bizantini, de arabi, de venețieni și de otomani. Toate acestea sunt documentate la muzeul arheologic, dar orașul are și un muzeu maritim, care prezintă importanța mării în viața locuitorilor Cretei. Trebuie să vă plimbați prin orașul vechi și portul vechi pentru a gusta din plin atmosfera specifică, bucuria de viață și relaxarea.

 

4 plaje din Creta care nu trebuie ratate!

 

Plaja Triopetra

Aflată în sudul insulei, la 52 de km distanță de Rethymno, plaja este accesibilă cu mașina. Sunt câteva taverne în zonă și se pot închiria umbrele. Apa este atât de limpede, încât la spargerea valurilor se pot vedea curcubeie. La 1 km distanță se află capela sf. Ilie, aplasată pe un deal, cu o priveliște superbă asupra mării.

 

Plaja lagunei Balos – rezervație naturală

În zona lagunei Balos se întâlnesc trei mări: Ionică, Egee și marea Libiei. Cu salinitate diferită, amestecul apelor creează un joc aparte de culori și nuanțe, de la albastru deschis până la turcoaz. Într-o zonă a plajei se află șezlonguri, umbrele și un beach însă cealaltă parte a plajei este sălbatică, neaglomerată, naturală. Intrarea în mare este lină, iar apa este caldă, potrivită inclusiv pentru copii. În largul lagunei, apa devine rece și adâncă potrivită pentru scufundări. Plaja se află în nord-vesul Cretei, la 50 de km de orașul Chania.

 

Plaja roz Elafonisi

Elafonisi este inclusă în topul celor mai frumoase plaje din Europa. Este unită de Creta printr-o fâșie subțire de nisip, iar atunci când nivelul apei crește, se transformă într-o insulă. Laguna care desparte malul Cretei de Elafonisi are adâncimea de aproximativ un metru. Nisipul plajei este cu totul inedit, în nuanțe de roz, datorită unor anumite specii de corali, scoici și microorganisme marine roșii. Broaștele țestoase depun ouă în zonă, iar specia este protejată. Intrarea în apă este foarte lină, perfectă pentru copii.

 

Plaja Matala

Plaja este închisă de munți pe ambele părți, protejată de vânt. Apa este caldă, însă existența pietrelor în zonă necesită atenție pentru copii. Plaja a devenit cunoscută la începului anilor ’60, odată cu dezvoltarea mișcării hippie. Mulți artiști au venit să locuiască o vreme chiar în zona plajei, în peșterile naturale din jur. Acestea pot fi vizitate și pot fi folosite chiar ca un loc răcoros de refugiu dacă soarele este prea arzător.

 

3 minuni ale naturii unice!

 

Parcul național Samaria și Munții Albi

Canionul Samara, de 18 km, este cel mai lung din Europa și trece prin Munții Albi, de calcar, cu nuanțe spectaculoase. Zona este declarată parc natural, cu peste 450 de specii de animale și plante. Lățimea canionului variază de la 150 de metri până la doar 3 metri. Traseele ajung până la șapte ore și zona este stâncoasă, prin urmare recomandăm încălțăminte adecvată (fără papuci de plajă, șlapi).

 

Peștera Melidoni

Aflată la 30 de km de Rethymno, peștera Melidoni a fost folosită de oameni ca loc de refugiu încă din perioada Neolitică, așa cum au dovedit cercetările arheologice. Folosită, probabil, ca templu pentru zeități precreștine, peștrera este acum străjuită de o capelă în memoria celor care s-au adăpostit acolo fugind de războaiele cu turcii. Terasa unde se află intrarea în peșteră oferă o priveliște deosebită asupra mării și a zonei.

 

Pădurea de palmieri de la Preveli

Aflată chiar în spatele plajei Preveli și în apropierea mănăstirii cu același nume, pădurea de palmieri oferă o priveliște diferită, cu totul exotică. Deși o mare parte a fost distrusă de un incendiu de vegetație în 2010, rapiditatea cu care pădurea de palmieri s-a regenerat este deosebită și reprezintă o adevărată minune naturală.

Creta din Bucuresti Lefkada din Bucuresti Alte destinatii Grecia

 

Lasa un comentariu